Sanatatea dentara
Sanatatea dintilor tai conteaza cel mai mult. Pe masura ce amani un control dentar, riscul aparitiei cariilor este mai mare. Acum ai ocazia de a beneficia de o consultatie gratuita din partea unui stomatolog profesionist.
O Dantura Alba si Sanatoasa
O dantura sanatoasa incepe din copilarie. O vizita la timpul potrivit conteaza mult pentru sanatatea dintilor copilului tau. Poti avea zambetul la care ai visat, apeland la o albire dentara profesionala. Noile metode si tehnici de albire te scapa de grija durerilor si a petelor dentare.
Ce inseamna albirea dintilor?
Tratamentul de albire dentara este una din metodele folosite in estetica dentara pentru a imbunatati aspectul danturii. Albirea este o procedura utilizata pentru a indeparta coloratiile si petele de pe dinti, dar si pentru a deschide culoarea naturala a dintilor, atunci cand pacientul doreste acest lucru.
Cauzele colorarii dintilor
– inaintarea in varsta ( dintii devin mai inchisi la culoare ) – consumul de substante care pateaza ( alimente ce contin coloranti: cafea, ceai, vin rosu, fumatul, etc.) – anumite antibiotice (tetraciclina) – trauma ( pierderea vitalitatii dintelui ) – fluorizarea excesiva – degenerarea nervilor si restaurari invechite. Culoarea dintilor este data de stratul de dentina, care transpare prin smalt. Cu timpul, anumite substante colorate (din cafea, ceai, vin rosu) patrund prin smalt si se impregneaza in dentina, de unde nu mai pot fi indepartate printr-un simplu periaj.
Cine poate beneficia de metoda de albire ?
Albirea dintilor este in principiu recomandata persoanelor care au dintii sanatosi – care nu au fost deci supusi multor tratamente – si gingii fara probleme. Pot beneficia de metode de albire pacientii cu dinti naturali care au pete galbene, maro sau portocalii si pacientii care au dintii patati ca urmare a fumatului, a inaintarii in varsta sau a altor cauze extrinseci. Petele puternice, de exemplu, cele cauzate de consumul de tetraciclina, vor raspunde intr-un timp mai indelungat la tratament si cu rezultate mai slabe.
Cine nu poate beneficia de metoda de albire?
Albirea nu este recomandata – sau are mult mai putine sanse de reusita – in urmatoarele situatii:
1. Copii sub 16 ani, femei insarcinate Abirea nu este recomandata copiilor sub 16 ani deoarece pulpa dintelui creste pana la aceasta varsta. Albirea dintilor pana la acest prag de varsta ar putea cauza iritarea pulpei sau sensibilizarea acesteia. De asemenea, albirea dintilor nu este recomandata nici femeilor insarcinate sau care alapteaza.
2. Dinti sensibili si alergii Persoanele cu dinti sau gingii sensibile, cu gingii care se retrag sau cu probleme dentare ar trebui sa evite utilizarea solutiilor de albire pana nu primesc unda verde din partea stomatologului. Tot la fel, cei sensibili sau alergici la peroxid (agentul de albire) sunt sfatuiti sa nu foloseasca aceste procedee.
3. Boli ale gingiei, smalt erodat, carii sau gingii expuse Toti cei care sufera de afectiunile enumerate mai sus sunt, in general, descurajati in intentia de a-si albi dantura. Cariile se trateaza dupa albire, pentru ca eventualele plombe existente nu se albesc. Ele raman la culoarea initiala pentru ca substanta respectiva actioneaza doar asupra materialului organic. Cariile existente se protejeaza eventual cu un ciment si se trateaza ulterior, alegandu-se o culoare corespunzatoare noii culori a dintilor. In acelasi fel, albirea nu se poate produce in cazul radacinilor expuse, deoarece acestea nu au un strat de smalt care sa fie curatat.
4. Coroane, fatete si obturatii (plombe) deja existente
In acest caz, pericolul este reprezentat de portiunile care se vor albi si de cele care vor ramane la fel. Deci, de aparitie inestetica. Acest lucru poate fi insa evitat. Orice procedura de albire trebuie facuta inainte de repararea dintilor, pentru a nu aparea problema albirii neuniforme. intreaba dentistul inainte, pentru a afla ce strategie este bine sa aplici.
5. Dinti innegriti
In principiu, dintii galbeni raspund cel mai bine la tratament, apoi cei cu o nuanta maronie si, in continuare, gradul de eficienta a tratamentului scade, dintii cu nuante de gri sau mov fiind cateodata chiar imposibil de curatat. Nuanta de gri-albastrui cauzata de tetraciclina este ceva mai greu de indepartat, uneori fiind necesare chiar si 6 luni de tratament efectuat acasa (ori cateva sedinte la cabinetul stomatologului) pentru o albire acceptabila. Dintii care au pete mai inchise la culoare ar putea raspunde mai bine la altfel de tratamente, pe care este bine sa le discuti impreuna cu medicul tau stomatolog, pentru a alege optiunea cea mai buna – in cunostinta de cauza. Albirea nu este eficienta in urmatoarele situatii: – coloratia maronie, data de carie – coloratia gri-albastruie, provocata de obturatiile din amalgam – fluoroza dentara.
Inainte de albire:
Consultarea medicului stomatolog este obligatorie !!! Cariile trebuie tratate inainte de orice actiune de albire. In etapa preliminara, trebuie facut si un tratament profilactic constand in detartraj, tratament antiinflamator al gingiilor si periaj profesional. Daca folositi solutii de albire acasa este indicat ca imediat inainte de aplicarea solutiei de albire sa periati dintii cu o pasta de dinti care sa contina aloe vera care va intareste gingiile si previne sensibilitatea dintilor.
Metode de albire: Tipuri de albire:
1. Albirea dintilor acasa – cea mai populara ( sub coordonare stomatologica ).
2. Albirea dintilor in cabinetul stomatologic. Exista mai multe metode de albire a dintilor:
Pasta de dinti In general, aproape toate pastele de dinti indeparteaza petele de la suprafata, datorita particulelor abrazive pe care le contin. Pastele special dedicate albirii au in componenta niste substante chimice cu efect de slefuire blanda, ce ofera o eficienta ridicata in curatarea danturii. Pastele de dinti insa nu pot ajuta decat la eliminarea petelor superficiale, ele neavand puterea de a actiona in profunzime, in lipsa unui agent de albire. Produsele profesionale de albire, pe care ti le poate recomanda stomatologul, contin peroxid de hidrogen (o substanta cu efect de albire) si ajuta la eliminarea petelor aflate atat la suprafata dintilor, cat si in profunzime. Trebuie sa stii ca pastele de dinti nu fac decat sa indeparteze coloratiile extrinseci ale dintilor. Spre deosebire de ele, albirea profesionala, executata in cabinetul medicului stomatolog, poate schimba culoarea danturii cu de la 3 la 8 nuante.
– Benzile si gelurile de albire Gelurile pentru dinti ce pot fi procurate din supermarket sau magazine de cosmetica au in componenta peroxid si se aplica folosind o periuta. In general, ele se folosesc de 2 ori pe zi, timp de 14 zile. Totusi, trebuie citite instructiunile inainte de utilizare, deoarece fiecare are particularitatile sale. Exista, insa, si o albire prin geluri pe care o realizeaza pacientul acasa. Gelurile respective sunt date de catre medic in functie de sensibilitatea pacientului (exista mai multe concentratii: 10-16-35%). Ele se aplica in gutiere (conformatoare de plastic realizate in laborator pt fiecare pacient). Cu ajutorul acestor gutiere gelul sta in contact strans cu smaltul si nici nu irita gingia pt ca excesul se indeparteaza foarte usor. Perioada de aplicare este de 5 zile pt fiecare arcada de la 1,5 ore pana la 6 ore, in functie de concentratie. Benzile pentru dinti sunt foarte subtiri si adesea invizibile, fiind acoperite cu un strat de gel pe baza de peroxid. Ele se aplica, in general, de cate 2 ori pe zi (timp de 30 de minute), pe o perioada de 14 zile. Gelul nu trebuie sa contina glicerina.Glicerina in sine nu este daunatoare, insa in combinatie cu peroxidul din gel, duce la cresterea sensibilitatii dintilor. <!–[if !supportLineBreakNewLine]–> Albirea dintilor realizata de catre stomatolog In ceea ce priveste albirea danturii realizata in cabinetul stomatologic, ea este recomandata ca fiind cea mai eficienta, rapida si sigura metoda de curatare a petelor nedorite. In cazul acestei proceduri, produsul de albire se aplica direct pe dinti.
– El este aplicat cu ajutorul unei surse de caldura, de lumina sau de laser. Lumina si/sau caldura accelereaza efectul de albire. Rezultatele se pot observa in maximum 60 de minute de la efectuarea tratamentului. Prin folosirea luminii polarizate, este indeajuns o singura sedinta pentru rezultate foarte bune. Singura metoda care ofera o finalitate multumitoare chiar dupa prima sesiune de tratament este laserul. Tehnica numita Accelerator de Albire. Aceasta consta in activarea gelului de albire printr-o sursa de lumina albastra, foarte intensa, prevazuta cu un sistem de filtrare avansata, ce asigura confortul deplin al pacientilor si in operarea la o temperatura mai joasa, reducand riscul aparitiei sensibilitatii dintilor. Aceasta terapie este o modalitate simpla, dar de top, de a aduce culoarea dintilor la albul natural si ofera protectie maxima a tesaturilor cavitatii bucale pe parcursul sedintelor si dupa. Folosirea lampii cu accelerator de albire da rezultate chiar si in cazul in care coloratia dintilor este rezultatul tratamentelor cu diferite medicamente (tetraciclina, de exemplu). Rezultatele folosirii Acceleratorului de Albire sunt spectaculoase chiar dupa prima sedinta, efectul de deschidere mergand pana la 8 -12 nuante. Terapia se desfasoara pe parcursul a 1-3 sedinte, cu o durata de 6-12 minute/sedinta. In urma unei albiri realizate corect la cabinet, unde sedintetele de albire sunt urmate de sedinte de fluorizare, riscul afectarii dentare este inexistent. Efectul dureaza intre 6 luni-2 ani, in functie de igiena pastrata.
Pe timpul tratamentului de albire
Pe timpul tratamentului evitati consumul de bauturi reci sau fierbinti, consumul de citrice si fumatul. De asemenea, pe perioada albirii nu se consuma cafea, ciocolata, cola, vin rosu sau negru.
Dupa albire: Dupa tratamentele de igiena si albire se recomanda evitarea alimentelor si bauturilor colorate cel putin 2-3 saptamani dupa albire.- este indicata o igiena cat mai buna iar daca dintii suporta se recomanda si folosirea unei paste de albit. Nu folositi apa de gura imediat, deoarece contine alcool si reduce efectul albirii.
Cat tine efectul albirii ?
Doi, trei ani sau mai mult. Durata mentinerii efectului tratamentului de albire depinde si de structura dintilor si de substantele colorate consumate (tutun, cafea, ceai, bauturi tip cola). Pentru cei mai multi pacienti, efectul dureaza cativa ani. Pentru persoanele care isi “expun” dintii fumatului excesiv sau atacului unor alimente sau bauturi ce cauzeaza pete (precum Coca-Cola, Pepsi, cafea), rezultatele incep sa paleasca in aproximativ 6-9 luni dupa tratament. In cazul celor care se feresc de acesti dusmani ai danturii, albirea poate fi pastrata timp de 12-18 luni. Gradul de albire variaza, in mod evident, de la individ la individ – fiind conditionat de factori ca starea danturii, natura petei, tipul de sistem folosit la albire si timpul in care acest sistem a actionat.
Cum actioneaza produsele de albit? Procesul chimic care sta la baza albirii este simplu: Peroxizii si peroxizii tamponati sunt adusi in contact intim cu dintele, oxigenul fiind eliberat din aceste materiale si descompus in partile sale componente. Oxigenul se combina cu moleculele de culoare depuse la nivelul structurii reticulare a smaltului si canaliculelor dentinare, crescandu-le gradul de solubilizare. Produsii de degradare rezultati in urma albirii includ: oxigen, apa si amoniac, produsi existenti in mod normal in organismul uman.